TÚrkÚp

Partnerek

 


Eger és környéke

Eger

Eger dombokra épülő történelmi hangulatú, sokarcú város, ahol mindenki megtalálja a kedvére valót.
A történelmi múlt dicső hagyományai és romantikája, a korábbi korszakok épületei, a vár, a bazilika, a templomok, a kovácsoltvas kapuk, a freskók, a múzeum és könyvtár kincsei éppúgy vonzó programot ajánlanak, mint az uszodák és strandok, vagy a környék kirándulóhelyei. Mindezt a szépséget és kellemes élményt legjobb egyszerre átélni, majd egy-egy gazdag nap tapasztalatait felidézni a nevezetes Szépasszonyok völgyének egyik pincéjében egy pohár Egri Bikavér mellett.

Eger környéki kirándulások

Egedhegyi Lipicai lovastanya (3 km)
A lósport kedvelőinek minden igényét kielégíti. Tereplovaglás, szárlovaglás, kocsikázás.

Egerszalók (10 km)
A község határában olajkutatás közben fedezték fel a legújabb termálforrást. Vize kitűnő a mozgásszervi és gerincpanaszok kezelésére, valamint a keringési rendellenességek enyhítésére. A még méltó kiaknázásra váró, feltörő hévíz kicsapódó sóinak gőzölgő fehér kúpjai különleges látványt nyújtanak a sötétzöld fenyvesek karéjában.

Síkfökút  (12 km )
A déli Bükk hegység völgyében található. Csendes, békés kirándulóhely egy kis csónakázó tóval a tisztás közepén. Körülötte pedig a fák, virágok és madárcsicsergés.

Szarvaskő (12 km)
Vára a 13. században épült. Mára már csak a romjait láthatjuk, de a páratlan kilátás miatt megéri a fáradságot egy kirándulásra.

Noszvaj (15 km)
Fenyveserdővel körülvett falu, melynek egyik nevezetessége a község feletti dombon álló későbarokk stílusú De la Motte Kastély, mely az 1700-as évekből származik. A faluban található a híres Thummerer pince számos minőségi borkülönlegességgel.

Sirok (16 km)
Az Aba nemzetség birtoka volt, akik itt várat is építettek. Ennek, ma már csak a romjait láthatjuk. A község érdekes látnivalói még a riolittufába vájt barlanglakások.

Verpelét (17 km)
Temploma középkori eredetű, román és gótikus részletekkel. A 18. században nagyszabású barokk restauráláson ment keresztül. A községben található kovácsmúzeum, mely 1800 körül épült zsúpfedeles tetővel, nyitott patkolószínnel, oromzatán kovácscégérrel.

Mezőkövesd (18 km)
Matyó népművészetéről és Zsóry-fürdőjéről híres. Tájházak "beszélnek" a régi summások életéről, a matyó asszonyok kézügyességéről. A Zsóry-fürdő gyógyvize több száz méter mélyről tör fel, hatása országszerte ismert. A fiatalok által közkedvelt az ún. hullámfürdő, mely óránként idézi fel a tenger viharos hullámzását.

Mónosbél (18 km)
A Bél nemzetség birtoka volt, ezért találkozhatunk errefelé sok helyen a Bél névvel (pl. Bélapátfalva esetében). Temploma copfstílusú, mely a szervita rend tulajdona volt.

Tarnaszentmária (20 km)
Temploma a 11. században épült, mely a többszöri átépítés ellenére is megőrizte középkori formáját.

Feldebrő (22 km)
Itt található középkori építészetünk egyik legkorábbi emléke. A román stílusú altemplom értékes falfestményei a honfoglalás utáni Magyarország falfestészetének legkorábbi emléke.

Bogács (23 km)
A Bükk lábánál a Cserép-patak völgyében fekszik. Idegenforgalma az utóbbi években jelentősen megnőtt. Gyógy-és strandfürdője közkedvelt. A falusi turizmus kedvelői számára házias jellegű vendéglők, borozók, és borospincék nyújtanak kellemes kikapcsolódást.

Bélapátfalva (24 km)
II. Kilit alapított itt egy apátságot, melyhez a területet a Bél nemzetség adta. (1232) Egészen 1534-ig laktak itt szerzetesek, akik ekkor a protestantizmus elől menekültek el. Ezután a templom állaga fokozatosan romlani kezdett. A román stílusú templom 1964-ben lett utoljára felújítva.
A mellette lévő területen, az egykori monostor helyén 1835-1926 között kőedénygyár működött. A korongot a források bő vize hajtotta. Először csak barna mázas edényeket gyártottak, később áttértek a népies sablonnal ellátott edényekre. Különleges edényei a Dobó Vármúzeumban, illetve az Iparművészeti Múzeumban láthatók.

Kisnána (25 km)
A község látnivalója a középkori várrom és az ún. Szlovák-ház, Ami Falumúzeumként várja az érdeklődőket.

Bükkszék (25 km)
Elsősorban gyógyvizéről ismert, mely gyomor-megbetegedések és emésztési zavarok ellen hatásos. Ezt "Salvus víz" néven hozzák forgalomba. A gyógyvizet gyógyfürdőként is alkalmazzák, mely mozgásszervi megbetegedések kezelésére alkalmas.

Cserépfalu ( 27 km )
Erdei úton sétával, illetve autóval is el lehet jutni a "Suba-lyuk"-hoz, ahol Magyarországon először bukkantak a neandervölgyi ősember leleteire. Innen pár száz méterrel feljebb található az Odor-vár, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Bükkre.

Mikófalva (30 km)
A Göböly-ház a palóc néprajzi csoporthoz tartozó falusi kisnemesség építészetének szép példája, mely 1846-ban épült. Tulajdonosa egy kovácsmester volt, aki a kisnemesség soraiba tarozott. A házban a múlt század eredeti szobaberendezését láthatjuk a vetett ággyal, bölcsővel, díszes, támlás székkel, intarziás fiókos asztallal, lócával.

Szilvásvárad (30 km)
Személygépkocsival a Bükk lankái és szerpentinjei között vezet az út. Aki unja az autózást és szereti a kihívásokat, az Egerből kisvasúttal - csodálatos erdei úton - juthat el úticéljához. Szilvásvárad szinte maga a paradicsom. Számos természeti kincsei közül néhány:
Fátyol-vízesés: melynek kristálytiszta vízében vígan lubickolnak a halak a mélybe, mely hatalmas zuhatagként ömlik alá.
Pisztrángos tavak: ahol évtizedek óta pisztrángtenyésztés folyik.
Ősember-barlang: aminek látványa megéri a 200 m-es kapaszkodó megmászását.
Palavicini kastély: mely szintén számtalan látnivalót kínál.
Védett erdei állatok: elkerítve, de természetes otthonukban csodálhatjuk meg.

Parád, Parádóhuta, Parádsasvár  (32 km)
Parád három egymástól elkülönült települési egység együttese: Parád, Parádóhuta, Parádsasvár. Parádóhuta és Parádfürdő mára teljesen összeépült.
Parád ősi Rákóczi birtok volt. II. Rákóczi Ferenc Parádóhután egy üveghutát létesített. Innen ered a falu neve. 1778-ban épül meg az első szálló, mely az ide érkező fürdővendégeket szállásolta el. Ennek a helyére építenek egy korszerűbbet, melynek terveit Ybl Miklós készítette.
Parádsasvár nevezetessége a Károlyi kastély, melyet szintén Ybl Miklós tervezett. A kastély 1872-ben készült el reneszánsz stílusban.

Dédestapolcsány: (40 km)
Itt találhatók a dédesi vár romjai melynek valaha a törökellenes harcok idején történelmi szerepe is volt. 1567-ben volt a csata színhelye.

Tiszafüred, Kisköre, Abádszalók (60-90 km)
A szabad folyású vizek kedvelői a Tisza "szabad-strandnak" kialakított ágában fürdőzhetnek. Vízibiciklit, csónakot, motorcsónakot, szörföt és más strandolási eszközt lehet kölcsönözni a parton.
Ezen a tájon a legcsodálatosabb a naplemente, látni, ahogy szinte "felfalja" a Tisza vize a vörösen izzó napot és cserébe átadja a holdat és a csillagokat.

Aggtelek (130 km)
Magyar-szlovák határterület. A Baradla-barlang nagyobb termeiben csodás akusztika. A cseppkőbarlangban a hőmérséklet éjjel-nappal 10 Celsius fok.